2012. február 13., hétfő

mekkora lehet Jonathán?

Holnap megyünk ultrahangra. Atomkiváncsi vagyok, mekkora lesz a baba, meg hogy minden rendben van-e odabenn, néha örülnék ha lenne egy kis hányingerem, legalább tudnám, hogy minden okay.

Ahhoz viszont, hogy esélyem legyen képben maradni az ultrahang után is, gondoltam végzek egy kis előtanulmányt. Ha jól felkészülök, hogy mekkora ilyenkor a 'normális méretű' baba, meg hogy miket fog megnézni, talán esélyem marad, hogy megértsek bármit a vizsgálatból. A dokiról tudni kell, hogy nagyon szimpatikus, de iszonyatosan hadar, ráadásul most jön Krisztián is, akinél a világegyetemen nem beszél gyorsabban senki, ezért előre várom a félmeztelenül (ráadásul rossz irányba) végighallgatott pergő latin párbeszédet, amit ezek folytatni fognak. Utána majd nyilván meg fogok kérdezni mindent az uramtól, de sose értek semmit abból amit mond, mindig úgy kezdi a magyarázatait, hogy körbeforgatja a szemeit kétszer, majd közli, hogy "annyi eszed van, mint két marék lepkének", utána pedig folytatja latinul. Na hogy ezt megelőzzem, gondoltam felkutatom mit is nézünk meg holnap.

Ami a legjobban izgat (és előre vetítem, hogy itt abba is hagytam a kutakodást, mert nyilvánvalóan ÉRTELMETLEN), hogy mekkora lehet a bébi. Minden héten figyelem a növekedést a különböző honlapok iránymutatása szerint három hete már akkora volt mint egy zöldcitrom, majd a héten akkorára nőtt, mint egy szilva! Lehet, hogy nem vagyok túl jó biológiából, de látott már valaki nagyobb szilvát, mint egy zöldcitrom?

Megnéztem vagy tíz honlapot és választottam közülök négyet, a választás egyetlen kritériuma az volt, hogy ne szó szerint idézzen egy másik nyitott honlapot. A következőkre jutottam:

12. hét hossz (cm) súly (g) babadagadtsági mutató (g/cm)
bertengo.com 4.8 7 1.5
kismamablog.hu 6.5 18 2.8
csaladivilag.hu 8 15 1.9
gyerekabc.hu 9 14 1.6


Ezek szerint a gyerekem valahol 4.8 és 9 cm körül lehet, súlya pedig 7 és 18 gramm között leledzik. Az egy centiméterre levetített gramm szerint számolt imént gyártott babadagadtsági mutató szerint a legdagadtabb babák a kismamablog.hu szerint születnek, míg a legvéznábbak a bertengo.com kismamáinak pocakjában laknak. Krisztián szerint nonszensz, hogy magyar honlapokat olvasok, ezért megnéztem pár idegennyelvűt is, hátha más országokban sztenderdebbek a babák. Hát nem nyert, a harmadik 'about the size of a lime' mondat után feladtam, ezeknek a szinkronfordításait olvassuk mi is itthon.

Na most ha ilyen szinten ötletük nincs arról, hogy mekkora egy ilyen idős baba, akkor

a) miért tippelgetnek?
b) miért nem egyeztetnek egymással és a Nagy Lefizetendő Szülészek és Hasonló Megbízható Orvosok Társasága miért nem állapodik meg egyetlen számban és írják mindenhova azt?
c) miért nem írják azt, hogy a 12. hetes magzat 4.8 - 9cm hosszú és 7-18g?

A hasam méreteiből ítélve egyébként gyanítom, hogy a kismamablog elhízott 18g-os babája lesz a nyerő, majd meglátjuk.

7 megjegyzés:

  1. forradalmasítani fogod a kismama-média-bizniszt, én már látom! ezen a babadagadtsági mutatón csak azért nem vinnyogok hangosan, mert felébred Léda és megint lehány.

    VálaszTörlés
  2. lehány??? mióta lett rossz gyerek, miért hány éjszaka?:))

    VálaszTörlés
  3. az elmúlt két hétben négyszer...rámjárt a rúd mostanában:) a legváltozatosabb okokból egyébként: túlette magát, félrenyelt, bepörgette magát a sírásba...ilyesmi. előfordul. klassz lesz, majd meglátod:) a múltkor a hajnali ágynemű húzás után azon röhögtem magamban, miközben neutrális családom tagjai már édesdeden horkoltak, hogy ezt biztos azért kapom mert kiskamasz korunkban állandóan azt mondtuk egymásnak, hogy le-vagy-te-hányva ha valami nagyon ocsmányat akartunk a másik fejéhez vágni.

    VálaszTörlés
  4. amikor kicsi volt, unokahugom is gyakran bukott kaja után.... épp ezért a nappali perzsaszőnyegén pl. volt egy kijelölt terület (értsd leterített dupla abrosz), amin belül mozoghatott.. evés után... :)

    VálaszTörlés
  5. uncsi amúgy a meló, hogy ilyen komoly kutatómunkát végzel?

    VálaszTörlés
  6. az az uncsi, hogy az uram mindig azt allitja hogy elindul, de nem elindul, igy jellemzoen 7tol fel9ig ra varok, ez alatt a kovetkezo tortenik:
    felcsavarom a futest, megcsinalom a kajat, kicsit duhongok. lekapcsolom a kajat, felhivom, kinyom, kicsit duhongok. nezek egy jobaratokat a viasaton, visszakapcsolom a kajat, meg feljebb kapcsolom a futest, kicsit duhongok. az utolso duhongesnel hazaer es vegre vacsizhatunk:) na most ebbe az idoszakba siman belefer egy kis kutatomunka:)

    VálaszTörlés
  7. Léda nem szeret elaprózni dolgokat, sosem szokott bukni, ha taccsol, akkor két deci a minimum, amit kapunk a jóból. aki borított már magára egy pohár vizet, az tudja, hogy két deci az egy egész zuhany:)
    amikor meg az urad hazaér, akkor ő dühöng,hogy mit fűtesz ennyire, mi?:)

    VálaszTörlés