2012. július 22., vasárnap

Gátmasszázs, málnalevél-tea, homeopátia, ráolvasás?


Mind a 4 technika alkalmazandó, ha szülni készülsz, hatásosságukat tekintve viszont nyilván megoszlanak róla a vélemények. Az ártani nem árthat elv alapján lássuk mit tehetünk még azért, hogy kilégzésünk kényelmes és fájdalommentes legyen, ahogy tervezzük:)


Gátmasszázs

a technika részleteivel nem untatnám a kedves olvasót, hátha már reggelizett és nem szeretné viszont látni:) A módszer nyilván azt a célt szolgálja, hogy ne a baba legyen az első, aki megpróbál áthaladni a hozzá képest minden bizonnyal kissé szűkös átjárón, hát próbáljuk meg kicsit elődolgozni a területet. A már 8 hónapja többszörösen bizonyítottan BÁRMIT működésképtelenné tevő módszeremmel, a google-el próbálkoztam és az alább következők derültek ki. Hozzáteszem, okulva az előző tapasztalatokból, most rögtön angol és amerikai cikkeket is olvastam a témában.

  • nincs bizonyított kutatási eredmény, amely azt mutatná, hogy a szülés előtti hetekben végzett gátmasszázs és a gátrepedés-gátmetszés elkerülése között lenne szignifikáns összefüggés
  • egyes szülésznők szerint a heteken át végzett gátmasszázs segítségével elkerülhető a gátmetszés először szült nőknél is
  • egyes orvosok szerint a heteken át végzett gátmasszázs segítségével elkerülhető a gátmetszés először szült nőknél is.
  • egyes szülésznők és orvosok szerint csak a szülés közben végzett gátmasszázs jár eredménnyel (ide tartozik az én szülésznőm is egyébként)
  • egyes szülésznők és orvosok kifejezetten nem javasolják a gát megelőző masszírozását, mert hatása maradandó, esetleges kiskorú olvasóimra tekintettel ezúttal a fantáziára bíznám inkább, miféle hatásokkal számolhatunk.
  • magyarán a módszer nem bizonyított, nem tudjuk milyen hatása lehet, az utolsó pont szerint akár árthat is.

Málnalevél-tea

személyes kedvenc. Fogyasztása könnyebb tágulást eredményez.

  • konkrét kutatási eredményt találtam! (amerikait), a málnalevél-tea fogyasztása az utolsó trimeszterben átlagosan 10 perccel rövidítette meg a szülés utolsó kitolási szakaszát.
  • magyar honlapok szerint fogyasztása a 36. héttől ajánlott CSAK, előtte TILOS és napi max 2-3 csészét igyunk, többet semmiképp, hacsak nem szeretnénk, hogy a 37. héten kipottyanjon belőlünk a bébi.
  • amerikai honlapok szerint fogyasztása a terhesség legelejétől javasolt, első trimeszterben napi 1 csésze, második trimeszterben 2-3 csésze, harmadik trimeszterben napi 4-5 csésze az ajánlott mennyiség.
  • egyes amerikai honlapok megemlítik, hogy vannak olyan hiedelmek, miszerint a 32. hét előtt ne kezdjük el a fogyasztását, mert túl gyors tágulást eredményez, de erre nincsenek bizonyítékok.
magyarán a módszer bizonyított, csak sajnos nem tudjuk mi a módszer. Olvastam volna német honlapokat is csak a kíváncsiság kedvéért, de szintén bizonyított felsőfokú német nyelvtudásom ellenére sem sikerült összerakni a fejemben, hogy vajon hogy mondhatják a szülést, a málnát és a levelet németül, úgyhogy ezt mellőzöm.


Homeopátia

  • orvosi megfigyelések szerint a homeopátiás szerek hatására a vajúdás ideje átlagosan felére csökken, a fájások erősebbek és hatékonyabbak, ritkább a fájásgyengeség és kevesebb a szövődmény.
  • ugye már nem is kell mondjam, hogy ezeket az orvosi megfigyeléseket nem támasztják alá elérhető kutatási eredmények.
  • minden létező cikk és honlap szerint a módszer hatásos, csak nagyon kell figyelni, hogy melyik bogyót hányszor és mikor szeded.
  • plussz infó, hogy a szülésznőm hisz a módszerben, szívesen tájékoztat a részletekről és megemlítette, hogy itt náluk a kórházban rossz adagolás járt körbe szájhagyomány útján, és ezt a rossz adagolást az interneten is meg lehet találni, mert egyszer egy honlap rosszul írta le és azóta ez terjedt el. Tehát ha szeretnék ilyesmivel élni, akkor a fórumokat mellőzzem, inkább érdeklődjek.
  • 3 olyan ex-kismamát ismerek, akik szedték és könnyű, gyors szülésük volt, mert már jelentősen tágulva érkeztek a szülőszobára. A felmérés nem mondható reprezentatívnak és hihetőségét tovább csökkenti az a tény, hogy ebből 2 a rossz adagolás szerint fogyasztotta a bogyókat.


Ráolvasás

na ez nyilván nem egy módszer, csak személyes véleményem összefoglalása, tehát fordított sorrendben:

A homeopátiában nem hiszek, semmilyen formájában, mert általában több mint földhöz ragadt gondolkodás jellemez és mint ilyen elutasítok minden olyan dolgot, amit nem tudtak nekem egyértelműen bizonyítani. És igen, anno fizikaórán is elejtettem az almát, megint, hogy mindig leesik-e. Azt viszont elhiszem, hogy ha sikerül elhinnem, hogy napi egy kocka bourbon vaníliás RitterSport a 35. héttől ehetetlensége ellenére is segít a könnyebb szülésben, hát meg fogom enni és könnyebben fogok szülni. Ez biztos, mert ez a módszer működik, bizonyítottam magamon ezerszer. Namármost olyan honlapot nem találtam, ami szerint a homeopátia árthat. Magam nem hiszek a működésében se pro, se kontra, tehát szerintem sem árthat, hiszen használni sem tud. Úgyhogy, akár be is szedhetem.

A málnalevél tea a magyaroknak árthat, az amerikaiaknak nem, sosem vallottam magam különösebben nacionalistának, úgyhogy nekem sem árthat, tehát inni fogom. Annyit, amennyi rá van írva a zacskójára, abból sem lehet baj.

Gátmasszázs - a szülésznőm szerint felesleges, egyesek szerint árthat. Én nem hiszem, hogy árthatna, logikusnak tűnhet a gondolat, hogy ha Krisztiánt szeretném meglepni szülinapjára egy angol spárgával, akkor arra nyújtsak kicsit előtte, hátha rommá szakadnak a combizmaim a szent napon. Szóval elkezdem ezt is, azok is izmok, miért ne lehetne őket nyújtani és erősíteni, mint bármi mást.

Úgyhogy menni fog mindegyik. És mivel tudom, hogy minden elérhető módszert megtettem, könnyen is fogok szülni, ennyi. A RitterSport-ot azért nem eszem meg, annyit nem ér a kérdés.



1 megjegyzés:

  1. Szia, nagyon tetszik az összefoglalód. Említesz néhány utalást tudományos kutatásokra, azokról szeretnék érdeklődni, mert a szakdolgozatomat nagyjából ezekből a témákból írom, és minden érdekel. Előre is köszönöm. :)

    VálaszTörlés