2012. március 15., csütörtök

Hogyan legyél jó kismama?

Végigböngészve a fórumokat és cikkeket, átlapozva az újságokat és meghallgatva az ismerős kismamák, volt kismamák, jövendőbeli kismamák tanácsait, a következők kis csomag gyűlt eddig bennem össze. Előre bocsátom, nekem még van 24 hetem, hogy ezeket mind kipipáljam, de ha Te még csak leszel kismama, szerintem állj neki korábban. Az alábbi listából saját felelősségre bármit kihagyhatsz, max győzd magadban feldolgozni, a "te tényleg nem voltál légzés-tanfolyamon?" jellegű döbbent kérdések keltette érzelmeket.


Kötelező olvasmányok:
  • a már sokat emlegetett magazinok: Kismama, Anyák Lapja, Baba-mama, Fitt-mama, stb. Ezeket azért fogod megvenni, mert érdekel más van-e bennük, mint az interneten - nem lesz más, de három-négy próbát azért illik tenni.
  • hírlevelek, fórumok, babamama honlapok. Hírlevélre minimum kettőre fogsz feliratkozni, ami fontos a baba méreteinek megbecslése miatt (emlékezz a zöldcitromra!).
  • Kismamák Nagykönyve. Én erre még nem tettem szert, hisz én a Bogitól nyúlt "Terhesség és szülés" című alapművet tartom az ágyam mellett, de minden valamire való kismamának az előző kötet van meg, úgyhogy ha még nincs könyved, azt kell megvenni, különben csak hümmöghetsz kacsintgatás helyett ha a többiek megint abból idéznek.
  • Suttogó. Ezt sem vettem még meg, de megfogom, 100%-ig egybehangzó vélemény szerint az egyetlen használható nevelésről szóló kötet. Mivel én még fejben a szülésig is csak most kezdek eljutni, a nevelés még ráér pár hetet.
  • Antik orvosi könyvek, nevelési tanácsadók. Minden magára valamit adó kismamának van ilyenje is, bölcsész-típusok nyilván előnyben, magamfajta azt sem tudja könyvet vagy teknőcöt árulnak-e az ilyen helyeken. Bölcs öreg védőnő hiányában lehet kölcsönkérem Sári kedvenc kötetét:)

Testápolás:
  • arckrém, testápoló, labello-féleség. Ha mindent használtál korábban, szerencsés vagy, ha nem, kezdheted bátran mert méretes darabokban fogsz hámlani, ha nem teszed. A bőrszárazság eddig mindenkinek közös tünete volt, akit kérdeztem, ilyen is ritka.
  • stria elleni krém. Vajon többet használ-e mint az aranykivonatot tartalmazó arckrémek platinaáron, azt nem tudom, mert ez utóbbival nem élek. Kizárólag 1300 HUF alatti krémet vagyok hajlandó megvenni, bármekkora is a kiszerelés. Ez szerencsés hobbi egyébként, minél kisebb a tégely, annál könnyebb ugyanis beleférni a női logikával megszabott büdzsébe. Majd referálok az eredményekről, persze kettős vak placebo-kontrollált vizsgálatnak (most az uram biztos csuklik, de valahogy így szokta mondani) nem tudom magam alávetni, úgyhogy az eredmény szignifikanciája kérdéses lesz.
  • mellfeszesítő zselé. Azért kell, hogy érezd, nem te tehetsz róla ha a szoptatás végéhez közeledve a melleidet a Jóisten sem tartja többet a szokásos magasságában.
  • sarokpuhító kenőcs. Mivel a pocakodat továbbra is a sarkadon fogod egyensúlyozni, ez utóbbi egyre mélyebben fog a talajba fúródni. Mivel a talaj kemény, a tested is idomulni fog a körülményekhez és hónapok múlva bármilyen kőzet átfúrására alkalmas lesz.
  • nem kence, de testápolás körébe sorolhatóak a kismama-tornák is, tehát otthoni és közösségi torna valamint úszás muszáj. Utálok úszni, minden évben elmegyek egyszer, hátha megszeretem, de eddig nem sikerült, úgyhogy én ettől mereven elzárkózom. Mindenesetre sorra hülyének néznek ha kiderül, hogy kismama (kiskacsa:) ) létemre nem úszom, úgyhogy ildomos lenne idén is tennem egy próbát.

Tanfolyamok:
  • szülésfelkészítő: abszolút must have, kihagyhatatlan. Szerencsére általában ingyenes, legtöbbször pároknak tartják. Arra mondjuk befizetek amikor Krisztiánnal közösen lihegünk a kórházi előadóterem egy sarkában, de majd azért egy próbát teszek, hátha.
  • légzőtanfolyam: na ennek biztos nem ez a hivatalos neve, de lényeg, hogy megtanít lélegezni. Jobb későn, mint soha.
  • szülésre felkészítő relaxációs tanfolyam: állítólag a helyes légzéshez hasonlóan fájdalomcsillapító hatású (bár ha szarkasztikus szeretnék lenni, igazából BÁRMILYEN légzés fájdalomcsillapító hatású, ha azt vesszük milyen, ha nem lélegzünk egyáltalán:) )
  • baba-elsősegély tanfolyam: akkor segít, ha a pelenkára szerelt kütyü hiába sípol és a macik is hiába danolásznak mellette. Ilyenre biztos nem akarnék járni, de Orsika és egy másik kismama barátnő múltkor ezt is döbbenten vették tudomásul, gondolom azóta is azt hiszik simán végignézném ahogy szegény gyerekem lenyeli a cumisüveget és ezzel befejezi rövid, de tartalmas földi létét. Mindenesetre egy orvos egy családban szerintem inkább sok, mint kevés, úgyhogy ezt azért még tényleg meggondolom:)
  • baba-masszázs: Zsófi barátnőm gyerekein láttam a módszert és a kölkök láthatóan imádják, szóval biztos kihagyhatatlan ez is:) persze az mondjuk kérdés, hogy mennyivel jobb egy tanított baba-masszázs annál, ha simán meggyúrod a kis pöttömöt.
  • hordozókendő tanfolyam: arról szól hogyan kösd magadra a babát. Kiváncsi vagyok hány órás, remélem gyakorlati képzést társítanak mellé, rajzból nem voltam élenjáró sosem.
  • csecsemőápolás tanfolyam: mivel krémezd be a babát. Ilyenből van külön természetes babaápolás tanfolyam, de ezen Janka volt szerintem, úgyhogy majd tőle ellesem mit kell Jo-ra kenni.
Röviden ennyi, persze ezek itt fenn mind az alapképzés részei, ha igazán trendi szeretnél lenni, akkor mehetsz még apás szülőpozíciós jógára (ha valami végleg kiöli a romantikát egy kapcsolatból...), anyaságra felkészítő lélekgyakorlatokra, orgazmikus szülés tanfolyamra, meg még a radai rossebb se tudja mire. Ezek a tanfolyamok a védőnő által előrevetített kora délelőtti órákat foglalják el amúgy is szabadidőben bővelkedő hétköznapjaidban, úgyhogy ha mással nem is, azzal azért védekezhetsz, dolgozol, nem érsz rá ilyenekre. Így max a "átkozott karrierista"-nézést kell magadénak tudnod, de az abszolút vállalható.

11 megjegyzés:

  1. elmondom inkább ebből mi kell tényleg.. köszönöm a figyelmet.

    illetve sarkítok mert a suttogó tényleg hasznos, úgyhogy szummázom, így spórolok neked 500 oldalt: következetesen és ugyanúgy csinálj mindent mindig, semmi spontán ötlet. ha esetleg mégis elolvasod, találhatsz még benne 782 amerikai történetet menthetetlenül rossz gyerekekről tökéletesen egyforma happyenddel, ha ez hosszú távon szórakoztat v nagyon ráérsz, bátran.

    a tanfolyamokról: a szülő-, légző-, relaxációs- stb tanfolyam zseniális, de tekintve h önkívületi állapotban azt se fogod tudni h fiú vagy-e v lány ÉS egyszerre hárman pontosan mondják mit csinálj ha épp túl akarsz élni, éppenkmindegy. A babamasszázs, csecsemőápolás, stbstb sokkal hasznosabb, itt megtanulhatod hogy _kizárólag_ gyógyszertári/natúrboldos/bioboltos/sheaolajos metaragyát kenj a kölködre (tanfolyamtól függően nem kívánt törlendő), esetleg kizárólag olívaolajat de a világon semmi mást, de úgyse ezt fogod tenni, így jobb ha ehelyett elmész dolgozni inkább, ott legalább adnak ingyen kávét.

    mindezek helyett javaslom inkább a tisztánlátás-rágógumit a gazdagréti patikából, az csak 1300 ft/doboz és mégis jobb tisztánlátva menni szülni mint 17 kiló szakirodalommal 8 tanfolyam után, oszt úgyis mindenhogy az a vége h lesz egy csinos babád.. ;)

    ps. a fentiek a személyes véleményem és nem a házastársam véleményét tükrözik, nem erőszak hatása alatt és józanul osztom meg, és a múltbéli teljesítményekre alapulnak, határozottan nem vetítik előre a jövőbeni eredményeket sem.

    VálaszTörlés
  2. Ezt már egyszer kommentáltam ma napközben de a morgen a végén letiltott... szóval ha jól értem, ha meg akarnál felelni minden KÜLSŐ elvárásnak akkor heti 8 különböző foglalkozásra járnál, már csak 4 órában dolgoznál, 6 kötet szakirodalom lenne az ágyad mellett, a babaruhákat már kézzel varrnád mert arra már nem lenne pénzed és Krisztiánnal már külön aludnátok mert az apás szülő-jóga kiölt belőletek minden intimitást... szinte meghoztad a kedvemet :)

    VálaszTörlés
  3. elmondom inkább ebből mi kell tényleg: kisemmiztek a munkahelyemen fejjel kidobni a telefonod, megvenni a legócskább készüléket, amit az ecserin árulnak, azt a szülést követő tizenkét, de legalább nyolc hétben kikapcsolva tartani az ágyad alatt a tőlem és Kristóftól lopott teljesen felesleges szakirodalommal együtt, szétvágni egy lepedőt vagy venni egy bármilyen hordozókendőt, amit a youtube-ról az internetelőfizetés lemondása előtt két nappal még tízszer megnézett videó alapján magadra tudsz kötni visító (kendőben alvó) gyerekkel együtt. a munkahelyedről búcsúajándéknak szerezz egy legalább egy literes palackot, töltsd meg vízzel, feküdj a gyerek mellé, és élvezd, hogy mucsára költöztél, így legalább nem nyit rád egyetlen rokon sem este fél kilenckor bejelentés nélkül (mint rám, aki elég balga vagyok a belvárosban lakni). ha iszol, eszel és fekszel eleget, lesz tejed, ha lesz tejed, a gyerek nő és alszik. aztán ha minden kisgyerekes sokat olvasott ismerősöd idegösszeroppanást kapott attól, hogy a gyereke nem úgy viselkedik, ahogy tetszőleges sültbaromságokat összeíró könyvekben le van írva, akkor vigyorogj egyet, és írj könyvet Így viselkedett az én Jó Kislányom az első x hónapban címmel. addig meg főzd tele kajával a két hűtődet ahelyett, hogy hülyeségeket olvasol a neten:)

    VálaszTörlés
  4. ahogy a világ legnagyobb bárszekrényéről készült fotódat elnézem, Krisztián lassan posztolhatna egyet hogyan-szereltem-kilencésfél-hónapon-keresztül címmel:) vagy kezet foghatna Apucival, a jó idővel úgy hallom Farkasréten is kitört a malenkij robot:)
    Kufi, egyébként a metaragya lett az új kedvenc szavam:))

    VálaszTörlés
  5. kuffancs (nemvagyokkuffancs!!), vegyel nekem husvetra ajandekba ragogumit!! csak arra figyelj, hogy olyan kollegam is volt, aki szerint a mentol is tilos terhesseg alatt, szerinte a ragot is le kell tenni, gondolom az eros mentolbevitel azonnal vetelest okozhat. ugyhogy legyszi mentolosat ne vegyel...:))) matyek, a modszered (a palacklopast leszamitva, mert meg ures palackot sem vihetunk ki a cegtol, NO COMMENT PLEASE:) ) egyertelmuen mukodokepes, legalabbis van egy egy joltaplalt kis bizonyitekod:) a kerdes mar csak az, mi lesz a terv a kovetkezo gyereknel? mert gondolom leda igencsak zokon venne, ha fixen farkas (ez lesz a kovetkezo? a masik nevet elfelejtettem:( ) mellett fekszel a foldon felpuceran..:) szoval a modszer legalabb mar egy helyes babat eredmenyezett, de mi van, ha nem reprodukalhato???:))
    dod, ez ugyis hormonalis, nem kedv kerdese:))

    VálaszTörlés
  6. fixen nem reprodukálható, ezért kell az elsőnél kipróbálni! utána majd okoskodunk könyvekből

    VálaszTörlés
  7. nem reprodukálható....de a másodiknál már eszedbe se fog jutni, hogy könyvekből okoskodj...

    de ha már egyszer végre eljutottam idáig, hogy nem csak telefonon olvasgatom a blogot, én is hozzászólok:)

    Szakirodalom
    a suttogó tényleg jó, és Kristóf tökéletesen összefoglalta a lényegét, h legyél mindig következetes. Na ezt azért így három év távlatában árnyalnám egy kicsit: a lehetőségekhez mérten próbálj meg következetes lenni, de ha ez nem mindig sikerül akkor se ess nagyon kétségbe. (mert mindig ugysem fog sikerülni...)
    A könyvben egyébként tényleg rengeteg happy endes történet van, én konkrétan miután elolvastam már minden létező helyzetre késznek éreztem magamat, tudtam, hogy mikor mit fogok majd csinálni, hogy fog az én gyerekem tankönyvszerűen 3 óránként enni, majd egyedül a kiságyában elaludni, és 2 hónapos korától hogy fogja átaludni az éjszakát. Na aztán megszületett Bence....most így 3 éves korára már általában egyszer sem kel fel az éjjel:))
    Szóval itt kicsit vitáznék Sárival is, mert az, hogy Te eszel, iszol, pihensz eleget, az kell ahhoz hogy legyen tejed, ettől nőni is fog a baba, de aludni nem biztos...
    Egyébként viszont mindenben egyetértek Sárival, telefont dobd ki az újságokkal, könyvekkel együtt, és költözz be egy palack vízzel meg a Kicsivel az ágyba:) Ja, és a hordozókendő is nagyon jó, sajnálom, hogy mi csak most fedeztük fel.

    Testápolás
    mindenki esküszik valamire, de szerintem ez is csak illuzió. ha hajlamos vagy rá akármivel kened a hasad ugyis striás lesz, ha meg nem vagy rá hajlamos akkor a legegyszerűbb testápoló is elég.

    Tanfolyamok
    babamasszázs, baba-mama torna jó, mert a picik élvezik, Te meg emberek közé mész:)
    babaelsősegélyt pedig összefoglalom neked egy mondatban: ha a gyerek eszméletlen, elájult, vagy valami olyat produkál amit még nem láttál, akkor hívj mentőt! Na ezt amugy sok-sok órán keresztül sok-sok pénzért szakavatottabb emberek is elmondják egy ilyen tanfolyamon. És ami még nem elhanyagolható, hogy ha nem mész ilyen tanfolyamra akkor a gyereked első 40 fok körüli lázas betegségénél nem a jegyzeteidet fogod egész éjszaka bujni, hogy mit csinálj, ha lázgörcse lesz pl., hanem fogod, és óránként beülteted a hűtőfürdőbe mert az legalább használ...

    VálaszTörlés
  8. abszolut meggyoztetek rola hogy hagyjam ki a tanfolyamokat, a strias krem most mar marad, mert nem dragabb mint a testapolo es mar megszoktam az illatat. az agyban fekves es a vizes uveg kombobol viszont csak a vizes uveg tetszik, nem akarok tizpercenkent szoptatniiii segitseg!! konzervativ, 3 orankent anyuka szeretnek lenni es punktum. igeny szerint cumizzon vagy igyon vizet. :)

    VálaszTörlés
  9. uff :D úgy legyen, én egyetértek veled! :)

    VálaszTörlés
  10. hidd el, sokért nem adtam volna, ha igény szerint egy darab műanyagot akart volna rágni Léda helyettem, de valahányszor cumit adtam a szájába 10 másodpercen belül fuldokló rohamot kapott és öklendezni próbált. kicsit olyan érzés volt, mintha a dohányzásra próbálnám rászoktatni a babácskámat:)

    VálaszTörlés
  11. Nekem az "Az a 9 hónap" jött be...de hogy az hány kg pluszt enged, arra már nem emlékszem...tuti túlléptem :D

    És sima testápolót használtam, és nem lettem csíkosabb, mint 17 évesen.

    A kórházban meg rászoktatták a gyereket a cumira, és csak 3 óránként mehettem etetni...készen kapott napirend :D

    A tanfolyam, illetve bármilyen házon kívüli emberek közötti program (ha elkezd járni, akkor a Csiri-biri kötelező!:D) meg igazi felüdülés:D

    VálaszTörlés